Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



Детальніше

11.09.2018

ЗАЯВА!

Профспілки працівників охорони здоров’я України щодо критичної ситуації з фінансуванням галузі та різкого зростання заборгованості із заробітної плати

 

Профспілка працівників охорони здоров’я України,  представляючи інтереси майже  800 тисяч спілчан, обурена зростанням заборгованості з виплати заробітної плати  працівникам охорони здоров’я  внаслідок недофінансування галузі.

У Держаному бюджеті України на 2018 рік передбачено видатки на охорону здоров’я у розмірі 3,5% валового внутрішнього продукту (ВВП), що не відповідає вимогам частини п’ятої статті 4 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», де обсяг коштів на реалізацію програми медичних гарантій має бути у розмірі не менше 5% ВВП.

За даними аналізу стану забезпеченості коштами фонду оплати праці на 2018 рік, загальний дефіцит коштів на виплату заробітної плати працівникам охорони здоров’я сягає 3,6 млрд. грн., що підтверджено і листом МОЗ України на адресу обласних державних адміністрацій. Про нестачу коштів до кінця року заявили всі регіони України. З цього приводу Профспілка неодноразово зверталася до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, МОЗ України з вимогою негайно вирішити питання належного фінансування галузі охорони здоров’я та погашення заборгованості із заробітної плати.    

Проте Уряд та Верховна Рада України зволікають з вирішенням питання усунення дефіциту фінансування галузі охорони здоров’я.  Якщо у першому кварталі 2018 року (за даними Профспілки) про заборгованість із виплати заробітної плати на загальну суму 10,06 млн. грн. повідомили дві області (Тернопільська та Херсонська), то станом на 30 серпня 2018 року цей показник збільшився  майже в 10 разів і складає 98,23 млн. грн., охопивши вже 11 областей (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Луганська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська).

Запровадження нових механізмів фінансування системи охорони  здоров’я  в умовах дефіциту коштів не дає на сьогодні належного результату. Оголошене значне зростання обсягів фінансування та рівня заробітної плати медпрацівників первинної ланки не набуло  загальномасшабного характеру. При цьому  загострилися проблеми в закладах охорони здоров’я  вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги, реальні потреби яких не було враховано (нестача коштів на виплату заробітної плати, «зрівнялівка» в оплаті праці висококваліфікованого медичного персоналу).

З метою недопущення  порушення трудових прав працівників закладів охорони здоров’я на оплату праці, масового їх скорочення  та зростання протестних  настроїв спілчан Профспілка звертається до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, МОЗ України, органів місцевого самоврядування щодо вжиття заходів зі збільшення фінансування охорони здоров’я та забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам галузі.

За відсутності позитивного вирішення зазначеної проблеми (погашення заборгованості  та покриття дефіциту фонду оплати праці закладів охорони здоров’я)   в найкоротший термін - Профспілка залишає за собою право на застосування більш дієвих заходів та активних дій.

        

  Схвалено Президією Профспілки

  працівників охорони здоров’я України

         30 серпня 2018 року

 

 



немає новин.

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627293031

Фотодокументи